Hemgjord blåbärssylt!



Fick ett underbart erbjudande av en kollega på jobbet. Nämligen att köpa tio liter blåbär för endast 200:-! Svenska, handplockade från skogarna i trakten. Dessutom rensade. I butik hade det gått på minst 600:-, ganska galet. Eftersom jag tyvärr har för mycket jobb och för lite tid för att själv gå ut i skogen för att plocka var det här den absolut bästa lösningen för att få hemgjord sylt.

Så jag sprang in på Hemköp och köpte de här söta burkarna och satte igång direkt med syltandet! Slänger upp receptet om någon är intresserad:



1½ kg blåbär
1 kg syltsocker
½ tsk citronsyra
½ tsk (knappt) atamon

Häll ner blåbär och socker i en gryta, låt koka upp kraftigt i ca 2-5 minuter. När sylten är klar tillsätter man extra citronsyra och ev. atamon, häll genast upp i varma, torra burkar. Sätt på locket och låt svalna.
Anledningen till att jag har citronsyra är för att sylt ofta brukar vara så fruktansvärt söt och eftersom man ofta äter sylt till andra söta saker passar det bäst att den är lite småsyrlig. Atamon kan man tillsätta om man verkligen behöver. Eftersom jag vill ha några burkar kvar till vintern/våren och att ge bort till ensamhushåll kan det vara bra att tillsätta en gnutta konserveringsmedel, även om man är emot det.

åsikter
emiliaa SAYS:

galet gott!

2010-08-02 @ 01:38:38
URL: http://etemperani.blogg.se/

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR:

Namn:
Spara uppgifter?

Mail: (publiceras ej)

Din blogg/hemsida:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback