It's sad when people you know become people you knew.


Pic: flairey @ tumblr.

In Nuce 100529.









Som sagt, de lite bättre bilderna kan jag inte visa förrän Magazin haft möjlighet att publicerat dom. Jag känner mig som ett litet barn som inte har något tålamod utan vill lägga ut allting nu, nu, nu! Oh well. I alla fall var det askul att fota In Nuce (www.innuce.nu), så grymma på scen och kameran älskade dom. Det enda svåra var att hålla koll på fyra personer samtidigt som dessutom aldrig någonsin var stilla på ett och samma ställe. Men hey, you gotta love the challenge!

Kopingsfezt.







Dag ett av två avklarad och fan att jag inte kan lägga ut bilderna på hemsidan än. Eftersom jag jobbar för en uppdragsgivare så känns det inte schyst att publicera bilderna innan dom. Men får lägga upp lite övriga bilder här så länge.

Gårdagen blev lite annorlunda än jag tänkt mig. Gick på stan med mami och mormor under dagen, åt en massa gott, fotade och kollade på krimskrams. Sen gick jag hem och vilade en sväng, gick ut igen och trotsade åskregnet och fotade Ola. Efter det gav jag upp för kvällen för fy sjutton vad kallt och blött det blev! Traskade istället över till Kirre och Dante för att dricka absint, lyssna på asbra musik och snacka lite skit. Kom hem fyra imorse och vaknade efter några timmar av att fanskapen ovanför flyttar. Shit va sweet det ska bli att få sova utan öronproppar om nätterna och slippa deras jävla fruktskal och cigarettfimpar på min balkong.

Planerna för idag då? Fota Remember September, No Tomorrow, In Nuce, Pasted, Dead by April, Dogge Doggelito, PnP, konstutställningarna och en kockduell. Så nu får jag be en bön till högre makter att regnet håller sig borta.

Vi hörs och syns efter helgen.

Tack du ditt imbecilla tidningsbud som väckte mig 04.30 genom att slänga in tidningen så hårt du kunde och dessutom slängde igen luckan så att det small så in åt helvete! Riktigt trevligt! Mycket trevligt sätt att bli väckt på.

Så ja, nu är jag vaken. Trots att jag verkligen behöver min skönhetssömn inför helgen, för nu kommer det inte att bli mycket sömn för min del. Planerna för dagen är att äta mig spymätt på färgat sockervadd, köpa onödigt krafs från knallarna, jobba 14-02, försöka tränga mig förbi hormonstinna hubbabubbaflickor med sönderblonderat hår när jag ska fota Idol-Olas spelning, kolla på kockdueller, träffa gamla vänner som flytt staden, springa runt hela området för att hinna fota så många spelningar som möjligt och slutligen öla och knyta kontakter i VIP-baren.

Måste köpa en heliumballong också! Bara för att när jag var liten fick jag aldrig köpa sådana ballonger på tivoli för mamma eftersom det är helt värdelöst för de går sönder så lätt och kostar så mycket. Istället fick jag köpa gosedjur och det var väl kanske tur det eftersom jag hittade min goskanin som jag sov med varje dag från att jag var typ 3 till 12. Så en rosa enhörningballong vill jag ha! Sådan som jag ville ha som liten, bara för att det där trotsiga barnet inom mig ska få som hon vill, för nu är jag stor och nu bestämmer jag själv, typ! Kruxet är bara hur jag ska få med mig den överallt och hur jag ska kunna göra ett seriöst intryck med den fastknuten i axelremmen på kameraväskan.



Och ni unga tjejer och killar som har planer på att gå ut och röja i helgen; ta hand om er och era vänner. Man blir inte häftigare ju mer alkohol man dricker, man blir bara mer vinglig, illamående och i vissa fall mer och mer patetisk. Åk karuseller, ät enorma mängder popcorn och vakna upp utan huvudvärk imorgon.

Det här med upphovsrättslagen. Trist men nödvändigt.

Räck upp en hand alla som vet hur man får låna andras foton på internet! Jag tycker att man ska ta upp det på datalektionerna i skolorna, vad man får och inte får göra med andras verk. Att ladda ner filmer vet ju alla är olagligt, men illustrationer och foton då? Varför uppmärksammas inte det lika mycket?

Detta får du inte göra:
  • Använda bilder utan tillåtelse av fotografen.
  • Skriva bild: Google eller bild: Expressen. Det är en fotograf som jobbar för tidningen Expressen som har tagit bilden. För att vara på den rätta sidan av lagen så ska man alltså kontakta den personen och få tillåtelse.
  • Ändra på bilden utan fotografens tillåtelse. Får du tillåtelse att lägga upp bilden på din blogg så betyder det inte att du får rita på den, göra ram runt, beskära, lägga in text på den, göra svartvit, etc. Bilden ska vara precis så som den var när du hittade den.
  • Publicera bilden utan bildkälla.

Detta får du göra:
  • Använda bilden för privat bruk. Hittar du en fin bild så får du skriva ut den och rama in. Så som jag gjorde med tavlorna. Däremot får du inte sälja bilderna vidare.
  • Vissa sidor har släppt lite mer på sina bilder. Kurt Halsey har sagt att det är okej om man lånar hans bilder, så länge man uppger bildkällan. Samma sak med t.ex. Nelly.com.
  • Publicera bilden med tillåtelse av fotografen samt uppge fotografens namn. (T.ex. Foto: Jan Jansson, och sedan gärna länk till fotografens hemsida.)

Sen finns kruxet att man kanske inte alltid hittar information om vem som har knäppt bilden. Då ska man helt enkelt låta bli att publicera den. Bryter du mot upphovsrättslagen så kan fotografen skicka en faktura på bildstölden. Och det blir minst ett par tusenlappar per bild.

Så som fotograf äger man alltid sina bilder och om ens kompis har lånat bilder utan tillåtelse har man rätt att be den plocka bort bilderna. Kör man mycket TFP-plåtningar med olika människor kan det vara bäst att skriva en modellrelease. Då skriver båda parter under ett kontrakt över hur bilderna får användas. Modellen är säker på att bilderna inte kommer att användas på annat sätt än vad som framstår i releasen. Fotografen är säker på att modellen förstår hur den får använda bilderna.

Facklan av kärlek lyser i köket.



Vad ska man göra när det regnar hela dagarna och det är grått och trist? Baka och lyssna på skön musik så klart! Klicka på bilden för att få upp bästa playlisten att lyssna på vid matlagning/bakning! Nu ska det bakas sjukt mycket bullar och hallonrutor!